PLAYOURGAMES: een nieuw jasje voor een bekend gezicht

PLAYOURGAMES: een nieuw jasje voor een bekend gezicht

Game Mania is al sinds jaar en dag een bekende naam in Leeuwarden. Al sinds 2007 kun je bij de winkel aan de Harlingersingel, achter de Vrouwenpoortsbrug, terecht voor al je games, consoles en accessoires. Sinds kort is de naam van de winkel echter veranderd in PLAYOURGAMES. Hoe spreek je die naam uit? Vanwaar die naamsverandering? En wat is er nog meer veranderd in de winkel? Met deze vragen stappen we de winkel binnen, voor een goed gesprek met eigenaar Dirk.


Hey Dirk! Kan je jezelf even voorstellen?
“Ik ben Dirk en al mijn hele leven ‘zit’ ik in de games. Destijds ben ik begonnen met de Commodore 64. Toen laadde je de games nog in met een cassettebandje en moest je twintig minuten wachten, voordat je kon spelen! Dat kent de jeugd van tegenwoordig niet meer. Voor Game Mania had ik een kleinere gamewinkel in de binnenstad van Leeuwarden.


Sinds kort is Game Mania omgedoopt in PLAYOURGAMES. Vanwaar die verandering, en bovendien: hoe spreek je die nieuwe naam uit?
“Game Mania wilde van alle franchises in Nederland en België af, dus moesten wij op zoek naar iets anders. Dat is een eigen gamewinkel geworden. En wat betreft die nieuwe naam: dat mag je helemaal zelf weten! Het is maar net waar je de klemtoon zet. Je speelt je eigen spellen, maar eigenlijk ook die van ons. De een vindt die verandering hartstikke leuk en de ander vindt het helemaal niets. Het is een woordgrapje, je moet er even twee keer naar kijken. Ik spreek het eigenlijk gewoon zo snel mogelijk uit, zodat ik geen kant kies! Haha.”

“Je oude nintendo, PlayStation of Xbox is veel meer waard met tien, twintig spelletjes erbij”

Behalve die naam is er, als ik zo om mij heen kijk, niet zoveel aangepast.
“We hebben een hele nieuwe huisstijl. We zijn van geel en groen naar zwart en rood gegaan, de kleuren van mijn vorige winkel. Qua spellen is er inderdaad niet veel veranderd, maar in tegenstelling tot Game Mania hebben wij nu veel meer merchandise. Daarnaast doen we nog steeds aan de in- en verkoop van tweedehands games, accessoires en consoles.”


Even over de coronacrisis: dat lijkt mij een ideale situatie om even lekker te gamen. Hoe ging dat bij jullie?
“Net zoals het hamsteren van boodschappen werden ook spelcomputers en spelletjes gehamsterd. Mensen waren bang dat alle winkels moesten sluiten van de overheid. In het begin van de coronacrisis draaiden we dus een goede omzet. In de winkel houden wij ons uiteraard aan alle maatregelen. Zo laten we maar een beperkt aantal mensen toe in de winkel en maken we alles goed schoon. De gamedoosjes die in de winkel staan zijn dummydoosjes.”


“Daarnaast kunnen we vanaf de balie gewoon de deur dichtdoen wanneer er te veel mensen binnenkomen. Wij houden overal rekening mee. We hebben ook net een nieuwe website, maar die zit nog in de opstartfase. Die planning was zeker niet ideaal! Maar ja, daar is natuurlijk niet zoveel aan te doen, want niemand kon dit voorspellen.”


Er zijn dus veel meer mensen begonnen met gamen?
“Ja, klopt, alleen bestellen zij vooral online en gaan ze niet naar de winkel. De angst merk je nu nog steeds. Ouders die bijvoorbeeld tegen hun kinderen zeggen dat ze nergens aan mogen komen. Iedereen is nog een beetje huiverig, maar het gaat nu wel weer de ‘goede’ kant op.”


De ligging van de winkel lijkt mij een beetje tegenwerken.
“Dat valt hartstikke mee. We hebben juist voor deze plek gekozen omdat iedereen hier langsloopt. Iedereen ziet je hier zitten en je kunt, behalve aan het water, overal gratis parkeren met een blauwe parkeerschijf. Wel maximaal twee uur, trouwens. Dat is hooguit honderd meter lopen. Hier lopen meer mensen langs dan op de Nieuwestad op een gemiddelde zaterdag.”


Wat zullen we in de volgende veertien jaar zien en waar eindig jij?
“Dat is een goede vraag. Digitaal wordt populairder, maar mensen willen ook een fysiek product hebben. Net zoals lp’s, die nu weer helemaal terugkomen. Het nadeel van digitaal is dat het in de meeste gevallen net zo duur is als wanneer je hem in een doosje of als een mooie special edition koopt. Daarnaast is het bij aanschaf van een digitaal product ook nog zo dat het niks meer waard is, terwijl je een fysiek product nog kan doorverkopen.”

“Je oude Nintendo, PlayStation of Xbox is veel meer waard met tien, twintig
spelletjes erbij. En zodra de servers waar de digitale games op staan offline gaan omdat ze bijvoorbeeld te oud worden, kun je er niks meer mee. Ik zie zelf dan ook geen voordelen van het digitale product, maar ik ben dan ook een echte verzamelaar. Mocht alles digitaal worden en de fysieke games verdwijnen dan zal ik toch op zoek moeten naar iets anders, maar daar wil ik nu nog láng niet over nadenken!”


De top 3 games van tekstschrijver Daniel Joe

Fall Guys: Ultimate Knockout – PS4/PC
Fall Guys leuk vinden is misschien een beetje een open deur, maar ik geniet er nog steeds van! Voor de personen die het spel niet kennen: met negenenvijftig andere spelers wurm je jezelf naar de finishlijn. Het spel is geïnspireerd door spelshows als Takeshi’s Castle en Wipeout, en dat merk je in alles. In vijf chaotische rondes vlieg, spring, val en klier je jezelf naar het felbegeerde kroontje. Met ontelbaar veel schattige kostuums, kleurtjes en emotes voor je jellybean-vormig poppetje kun je alle kanten op. In seizoen twee van het spel wordt dit alleen nog maar verder uitgebreid!

Untitled Goose Game – PC/Switch/PS4/Xbox
“Het is een mooie ochtend in het dorp en je bent een verschrikkelijke gans” is waarmee Untitled Goose Game wordt aangekondigd. Meer is er ook niet over te zeggen! In dit spelletje ben je een vervelende gans die de dorpsbewoners kliert. Van iemand een hokje insluiten tot brillen stelen en van een lunch in het water gooien tot het verpesten van een net geharkt tuintje: het zijn de kleine dingen die het meest vervelend zijn (en waar jij dus verantwoordelijk voor bent). Met een speciaal knopje om een ganzengeluidje te maken wordt dit een avondje heerlijk passief-agressief
vervelend doen.

This War of Mine – PC/MAC/IOS/Linux/Android/Xbox/Switch
Waar de meeste oorlogsgames focussen op het vechten, focust ‘This War of Mine’ op (een groep) overlevenden die in het door oorlog verscheurde fictieve stadje Pogoren wonen. Aan jou de taak om iedereen gelukkig, gezond en gevoed te houden tot het staakt-het-vuren. Wat dit spel heftig maakt, is de realistische vormgeving en de gevolgen van je beslissingen. Stelen, moorden of iets anders heftigs om te kunnen overleven heeft op iedereen invloed. Met DLC’s krijg je toegang tot extra karakters, locaties en verhaallijnen. Het hele spel is geïnspireerd door het waargebeurde beleg van Sarajevo, waarbij twaalfduizend burgers omkwamen.


Foto: Marcel van Kammen

Gerelateerde artikelen

Laat uw gedachte achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *