Haag Woninginrichting: zeventig jaar interieurs

Haag Woninginrichting: zeventig jaar interieurs

Al zeventig(!) jaar biedt het familiebedrijf Haag Woninginrichting woonoplossingen voor bewoners van Leeuwarden en omstreken. Of het nou gaat om de complete inrichting van je eerste huis, een kleine verbouwing of ‘alleen’ nieuwe gordijnen: de derde generatie Van der Haag, Tatjana en Henri, staat voor je klaar. En de vierde generatie? Die is ondertussen ook in de winkel terug te vinden!


Haag Woninginrichting is opgericht door opa Van der Haag, in de jaren ‘40. Hij knapte tweedehands meubels op en verkocht ze. In de jaren ‘50 koopt hij een pand in de Breedstraat, waarna het bedrijf een echte meubelzaak wordt. In plaats van tweedehands artikelen verkoopt het bedrijf uitsluitend nieuwe meubels en wordt het assortiment uitgebreid met tapijten en gordijnen. Met zijn twee zoons verhuist het bedrijf naar een nieuwe plek aan de Voorstreek. Daar stijgt het winkeloppervlakte al snel. Broers Wessel, Herre en Ipe trekken in 1984 naar het pand op de Nieuweburen, waar het tot vandaag de dag nog steeds is gevestigd.


Sinds 2007 zijn Tatjana en Henri van der Haag de eigenaren van het bedrijf. De meubels worden niet meer verkocht, maar het assortiment is uitgebreid met onder andere zonwering, horren, behang en wandbekleding. En een goed advies? Dat krijg je hier ook. Er staan namelijk geschoolde mensen in de winkel. “In de praktijk leer je door de jaren heen natuurlijk ook heel veel”, vertelt Tatjana.


Tot op de millimeter nauwkeurig

Waar je bijvoorbeeld bij een bouwmarkt één kant en klaar setje gordijnen kan kopen, is bij Haag Woninginrichting niets kant en klaar. “Alles hier is maatwerk en wordt tot op de millimeter nauwkeurig afgemeten”, vertelt Tatjana. Dat maakt de producten overigens niet extra duur, verzekert ze ons. “We hebben producten in allerlei prijsklassen en zijn toegankelijker geworden dan vroeger. Tegenwoordig komen er bijvoorbeeld ook veel jonge gezinnen en stelletjes bij ons in de winkel! Dat zag je vroeger niet.”


De klanten komen (uiteraard) ook voor verschillende redenen de winkel binnen. Zo zoeken mensen de complete inrichting voor hun eerste huis uit, willen ze een bepaalde kamer verbouwen of zijn ze gewoon op zoek naar gordijnen voor de slaapkamer. “Geen dag is hier hetzelfde en dat is wat het leuk maakt. Het klantencontact is ook fantastisch! Dat maakt het werk leuk. Zolang de klanten vrolijk en tevreden zijn, wordt mijn dag vanzelf goed.”


Een (kleine) verbouwing of volledige verandering

Nu er dankzij de coronacrisis veel mensen thuis zitten, wordt er veel gekeken naar het interieur. Als je dan toch de hele dag aan het werk bent op die ene bank die nét niet lekker zit, is een (kleine) verbouwing of volledige aanpassing van het interieur de volgende logische stap. Dat heeft Tatjana in de afgelopen tijd ook gemerkt. “Het is echt een ongelofelijke gekkenboel geweest. We kloppen even af (zegt ze, terwijl ze op tafel klopt), maar we hebben tot nu toe nergens last van gehad.”


“Wel zijn er klanten die een bestelling hebben afgebeld omdat ze zich niet goed voelden. Dan duurt het afleveren iets langer, maar dat is niet anders. Wat de toekomst brengt in de tweede golf, weten we niet. In een periode waarin veel bedrijven omvallen is het best speciaal dat we het zo druk hebben! Daar zijn we erg dankbaar voor.”


Toekomst

Uiteraard gaat Haag Woninginrichting met zijn tijd mee. Niet alleen in klanten, maar ook in assortiment. Zo fabriceren groothandels bijvoorbeeld tegenwoordig gordijnen en vloeren van gerecycled materiaal. Oude petflessen worden omgetoverd tot nieuwe gordijnen en oude visnetten zijn de basis voor tapijten. Tatjana krijgt klanten die specifiek voor zulke producten komen “en het worden er steeds meer. Het is jammer dat er nog niet zoveel mee wordt gedaan, maar het schijnt een duur en moeilijk proces te zijn.”


Alhoewel het bedrijf dit jaar zeventig jaar bestaat en er vanwege de coronacrisis geen feestje gegeven kan worden, gaat de woonwinkel misschien nóg wel eens zeventig jaar door. De dochter van Tatjana is er bijvoorbeeld ook al terug te vinden. “De vierde generatie! Of ze het gaat overnemen weet ze nog niet”, zegt Tatjana. “Zelfstandig ondernemen vindt ze wel erg veel werk. Dat is het ook, ondernemen is ook veel werk. Maar wat de toekomst brengt, zien we wel. Ik vind het fantastisch dat het bedrijf al zeventig jaar doorgaat! En wij gaan ook nog wel een tijdje door.”


Nieuweburen 99-105, 8911 EZ Leeuwarden
058 212 1184
haagwoninginrichting.nl

Gerelateerde artikelen

Laat uw gedachte achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *