Wie denkt dat speelgoed alleen voor kinderen is, heeft het mis

Wie denkt dat speelgoed alleen voor kinderen is, heeft het mis

Als je in Leeuwarden op zoek bent naar speelgoed of een goed spel, dan kun je altijd terecht bij Spellekijn. Voor jong en oud en van eenvoudig en toegankelijk tot uitdagende en complexe spellen die vragen om een goed stel hersens. Bij deze spelletjes- en speelgoedzaak vind je het allemaal en krijg je advies over welk spel nu écht goed bij jou past. In een ruimte omringd door speelgoed en spelletjes – hoe kan het ook anders – spreken we met eigenaar Annetol Griskov.

Spellekijn staat voor service en kwaliteit en spellen en speelgoed op maat. “Iedereen heeft andere wensen en daarom geloven wij in luisteren naar de klant, achterhalen wat de behoeften zijn en daarmee aan de gang gaan. Dat is wat wij doen en onze kracht ook is. Online kan dit niet en wij zijn hier dan ook geen fan van. Negentig procent van de mensen die hier komt, weet niet wat ze moeten hebben. Het juiste spel voor de juiste persoon, dat kun je online gewoon niet bieden.’’

Om deze uitstekende adviezen te kunnen geven, speelt het personeel zelf ook alle spellen. “Ik heb denk ik al zo’n tienduizend verschillende spelletjes gespeeld in mijn leven. Veel mensen hebben ergens een liefde voor en dat heb ik voor spelletjes. Toch heb ik geen spelletjes thuis liggen. Ik vind alles mooi, ik wil alles hebben dus dan zou het helemaal uit de hand lopen’’, vertelt Annetol lachend. Deze spelletjesfanaat neemt daarom af en toe een demospel mee naar huis, speelt het en neemt het daarna, zo verstandig als hij is, weer mee terug naar de winkel.

Over naar het speelgoed

“Wij hebben niet alleen speelgoed voor kinderen, maar ook speelgoed voor volwassen en dat maakt ons uniek. Speelgoed voor volwassenen vind ik persoonlijk een doelgroep die totáál over het hoofd wordt gezien’’, zegt Annetol. Waar je dan aan moet denken? Merchandise producten en gadgetachtige dingen. Mokken, toverstafjes, sjaaltjes, handschoenen, kettinkjes, stickers, buttons, je kunt het zo gek niet bedenken. “Harry Potter is een hele bekende serie, maar we hebben ook leuke hebbedingetjes van Transformers, Mario, Batman en Rick and Morty. Er is eigenlijk zoveel dat je het pand van de V&D er vol mee kan krijgen!’’

Een groot deel van het personeel heeft een onderwijsachtergrond en daardoor weten ze bij Spellekijn heel goed hoe een kind zich ontwikkeld. Het speelgoed in de winkel is erop gericht de verschillende ontwikkelingsfases van kinderen te activeren. “Alle producten zijn bedoeld om de creativiteit en fantasie van een kind te prikkelen. Het is niet dat het speelgoed voor het kind speelt, nee, het kind moet met het speelgoed spelen. Het kan heel simpel zijn: van poppenhuizen waar kinderen hele verhalen omheen verzinnen tot knikkerbanen en knutselzetjes. Kinderen gaan ermee spelen, doen er iets mee en worden geactiveerd. Dat vinden wij heel erg belangrijk.’’

Spelen tegen het spel

Spelletjes voor een persoon zijn er altijd al geweest, maar de vraag er naar is flink toegenomen. Je hebt natuurlijk de welbekende smartgames, maar je hebt ook gewoon bordspellen die je alleen kunt spelen. Als afsluiter heeft Annetol drie spellen op een rij gezet waarbij je niet tegen elkaar, maar alleen of met je medespelers tegen het spel speelt.

Spel 1: Op de vlucht: een spel zonder spelregels.

Spel 2: Solenia: een tactisch, maar zeker niet ingewikkeld spelletje. Je moet met een ballon naar voren moet zien te komen en ondertussen dingen verzamelen.

Spel 3: Robinson Crusoe: een uitdagend spel waarbij je ontzettend goed moet nadenken en moet zien te overleven op een onbewoond eiland.

Foto: Marcel van Kammen

Gerelateerde artikelen

Laat uw gedachte achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.