Verbouwing Slichting om geen leuke reden

Verbouwing Slichting om geen leuke reden

Wouter Blok van de schoenenwinkel Schlichting Schoenen aan het Naauw hoeven we vast niet meer aan je voor te stellen. Samen met Mariette Hulshoff werkt het duo al sinds 2009 in de winkel. In december is er bij Schlichting een flinke uitverkoop: alles moet weg, want er zit een verbouwing aan te komen! Alhoewel het goed nieuws is, heeft het geen vrolijke reden…


Er is namelijk asbest in het plafond van de schoenenwinkel aangetroffen. Klanten hebben gelukkig geen enkel gevaar gelopen, benadrukken Wouter en Mariette. “Zolang je het plafond er niet uithaalt of er in boort, is er niets aan de hand. Uiteraard moet het er wel uit. De winkel wordt gelijk ook een stuk brandveiliger. Hier in de buurt zijn eerder forse branden geweest, dus het is goed dat het gebeurt. Het is alleen vervelend dat het dit jaar moet gebeuren”, vertelt Wouter.


“Het is een bijzonder jaar, want we bestaan dit jaar zeventig jaar. Dat hadden we toch iets anders voor ons gezien”, voegt Mariette toe. “Je kunt het niet vieren en een grote opruiming zoals eerder houden, kan ook niet. Je kon toen bij wijze van spreken de winkel niet eens meer zien! Dat ga je nu niet meer redden, want dankzij de coronamaatregelen mogen er maar twaalf mensen tegelijkertijd de winkel in.”


Voorbereidende fase

Het is vervelend dat de verbouwing er nog eens bovenop komt, geven beiden aan, “maar we pakken de kans om de winkel aan te pakken wel op”. Wat er precies verandert, houden ze nog even geheim. De eerste keer dat we ze spreken (dit interview vond plaats in twee delen, red.), zitten ze nog vol in de planningsfase en is nog veel onzeker. Zo moeten er afspraken worden gemaakt met leveranciers, want die kunnen in de weken dat Schlichting is gesloten niet leveren. Ook fantaseert Wouter over wat er bijvoorbeeld wel en niet wordt aangepast in de verbouwing. De kast achter de kassa wil hij bijvoorbeeld weg hebben, vertelt hij. Of dat gaat gebeuren? Dat zien we na de verbouwing…


Een paar weken later, als we Wouter en Mariette nog een keer spreken en er veel meer duidelijk is, weten we bijvoorbeeld ook wanneer Schlichting tijdelijk haar deuren sluit: februari. De datum is een stukje opgeschoven. Naast het nieuwe plafond dat er uiteraard inkomt, wil Wouter ook nu (helaas) niets vertellen over de verbouwingen. “Nee, dat blijft echt nog even een verrassing”, vertelt hij lachend. Inmiddels zijn er wel twee grote veranderingen doorgevoerd: de webshop is flink uitgebreid en de winkel is ingericht voor de inmiddels begonnen uitverkoop.


Uitgebreide webshop

Waar er in de webshop eerst alleen nog de schoenen van het merk Loints te vinden waren, kun je er inmiddels ook shoppen voor schoenen van Gabor, Verhulst, AQA, Hartjes en Björn Borg. “Alles dat er in de winkel staat met korting, staat ook in de webshop. Klanten die dus vanwege het virus niet naar de winkel willen of dit überhaupt niet kunnen, kunnen dus ook in de webshop winkelen”, vertelt Wouter. “Dankzij het nieuwe kassasysteem kunnen we met één druk op de knop zowel de webshop als de voorraad hier aanpassen! Vroeger moest alles met de hand.”


De webshop is nú al een groot succes. “De eerste afprijzing stond er nog geen vijf minuten op en we kregen al een bestelling binnen! Dan merk je wel dat mensen echt zitten te wachten op een webshop. We besteden er nu ook extra aandacht aan via bijvoorbeeld Facebook.” Je bestelling laten thuisbezorgen? Dat is geen probleem, want “in principe kunnen we in Leeuwarden en omstreken gewoon bezorgen”, geeft Wouter aan.


Uitverkoop en afstand houden

Niet alleen de webshop is opnieuw ingericht: ook de fysieke winkel is compleet anders dan bij ons eerste bezoekje. Via looplijnen loop je een route door de winkel en langs een collectie schoenendozen. Daar bovenop staat één ‘voorbeeldschoen’ met de prijs. Zelf kun je dan jouw schoenmaat uitzoeken en gaan passen. Verder is de winkel zo ingericht dat je van iedere andere klant voldoende afstand kunt houden.


“Het is echt lastig om afstand te houden”, vertelt Wouter. “Al helemaal in dit vak. Je kunt tegen een persoon in een rolstoel die zijn of haar schoen niet uitkrijgt natuurlijk niet zeggen van ‘helaas, jammer dan’. Vorige week ging ik langs iemand in het verzorgingstehuis. Dan draag ik natuurlijk ook een mondkapje, maar afstand houden is dan al helemaal lastig. Ik hoop dat we snel weer terug kunnen naar het échte normaal en bijvoorbeeld een hand kunnen geven.”


Naauw 18, 8911 HX Leeuwarden
06 54 90 37 56, schlichting.nl

Gerelateerde artikelen

Laat uw gedachte achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.