Veel kritiek op de nieuwe coronawet die vanaf 1 juli ingaat

Veel kritiek op de nieuwe coronawet die vanaf 1 juli ingaat

Het is de bedoeling dat op 1 juli de coronawet, de Tijdelijke Wet Maatregelen covid-19, ingaat. Maar er is weinig vertrouwen dat het gaat lukken en er is veel kritiek op dingen die er in staan.

In de wet wil het kabinet tijdelijke noodverordeningen vastleggen waarover in de afgelopen snel is besloten. Bij noodverordeningen heb je als burger vooraf geen inspraak via de gemeenteraad of de Tweede Kamer. Je kunt een noodverordening ook niet aanvechten bij de rechter, wat nu wel werd gedaan door bijvoorbeeld sportscholen. Ook moeten maatregelen die volgen bij een eventuele tweede besmettingsgolf beter juridisch onderbouwd worden.

In de nieuwe coronawet staat bijvoorbeeld dat het kabinet hygiënemaatregelen verplicht kan stellen, dat het verboden is om op straat geen veilige afstand tot anderen te houden en dat verboden is om een evenement te organiseren. Hier komt veel kritiek op. Zo kan de wet mogelijk inbreuk maken op de grondrechten van burgers en ook zijn de regels niet duidelijk genoeg, want wat is ‘een veilige afstand?’, waardoor handhaven lastig wordt.

Door de vele kritiek die er gekomen is op de nieuwe coronawet, is er opnieuw naar gekeken. Wellicht deze week en anders volgende week zal er meer duidelijk komen.

Meer hierover lees je in het uitgebreidere artikel van de NOS.

Gerelateerde artikelen

Laat uw gedachte achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *