Tip van Jelle: Grappa, wat is dat nu weer?

Tip van Jelle: Grappa, wat is dat nu weer?

Grappa is een gedistilleerde drank uit Italië die vaak gedronken wordt als digestief (na de maaltijd). Je kunt deze drank het beste vergelijken met een cognac, maar dan veel aromatischer. Het verschil zit hem in de grondstof.

Waar cognac wordt gemaakt van wijn (het sap van de druiven), wordt grappa gemaakt van de pomace, hetgeen wat overblijft na het persen van de wijn (schillen, pitten en steeltjes van de druiven) wat zorgt voor een meer uitgesproken smaak dan je bij cognac aantreft. Ook kan grappa, in tegenstelling tot cognac, blank zijn (mag ik dat nog zegen in deze tijd?). De blanke grappa’s zijn niet houtgelagerd en hierdoor kun je nóg beter proeven van welke druivensoort ze gemaakt zijn. Ze zijn fruitiger dan de houtgelagerde soorten. De grappa’s die op hout gelegen hebben, verliezen een deel van hun fruitigheid, maar worden een stuk zachter en krijgen een meer gelaagde smaak die aan cognac doet denken.

De fout die de meeste mensen maken met grappa is dat ze op zoek gaan naar de goedkoopste grappa, om te zien of ze het lekker vinden. Als grappaliefhebber kan ik je vertellen dat praktisch niemand dat lekker vindt. De goedkope grappa’s worden op een andere manier geproduceerd dan de betere grappas (een lang verhaal. Mocht je het willen horen dan vertel ik het je graag in de winkel). Bij grappa geldt dus zeker, drink minder, drink beter. In de winkel hebben we ongeveer 35 verschillende soorten staan, we lichten er even een paar voor je uit.

Dellavalle grappa moscato
Een blanke grappa gemaakt van de Moscato druif. Dit is een vrij zoete druif en dat proef je terug in de grappa. Een mooie vriendelijke grappa met een klein zoetje in de afdronk. Wil je grappa eens proberen? Dan is dit een mooie instap.

Villa de varda teroldego
Een blanke grappa van de Teroldego druif. Deze druif kom je niet vaak tegen in wijn, maar hij is kenmerkend voor de streek Trentino, waar Villa de Varda zit. Omdat ze een eigen wijngaard hebben, kunnen ze de pomace super vers aanvoeren, waardoor je bijna geen ‘vervuiling’ aantreft in deze grappa. Een hele cleane, frisse grappa die je iedereen wel voor kunt zetten.

Villa de varda dolzan reserva
Deze houtgelagerde grappa is een oud familierecept wat opnieuw is uitgebracht. Bij Villa de Varda willen ze eigenlijk alle grappa op veertig procent bottelen, maar omdat ze het oude etiket wilden gebruiken, waar vijftig procent op stond, hebben ze het oorspronkelijke recept aangehouden. Een heftige, maar erg smaakvolle grappa die een whiskyliefhebber ook zeker kan bekoren.

Marolo Grappa di barolo riserva 1985
Marolo is een grappahuis wat alleen pomace opkoopt van hoog aangeschreven wijnhuizen (van de beste wijn maak je vaak ook de beste grappa). Deze grappa is gedistilleerd in 1985 en is dus al heel wat jaartjes oud. Gelukkig voor ons is grappa door veel mensen nog niet ontdekt, waardoor dit soort pareltjes nog betaalbaar zijn (probeer maar eens een whisky uit 1985 te kopen rond de 200 euro). Een heel mooi glas waar je gerust de tijd voor kunt nemen.

Gerelateerde artikelen

Laat uw gedachte achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *