Proefverlof & Roast: De Lekkerste van Leeuwarden

Proefverlof & Roast: De Lekkerste van Leeuwarden

Al vanaf maart moet de horeca alle zeilen bijzetten om te overleven. Na de heropening was er een kleine opleving, maar daarmee sloeg ook het covid-19 virus weer om zich heen. Het gevolg hiervan kennen we allemaal met een gedeeltelijke lockdown. Hierdoor is het buiten veel stiller dan wij allemaal gewend zijn, maar binnen in Proefverlof is dat het zeker niet. Evert-Jan van den Hoed (Roast) en Hotze Bouma (Proefverlof), hebben in de coronaperiode hun krachten gebundeld. Wij zijn bij ze langsgegaan om te horen hoe deze samenwerking is ontstaan.


“De samenwerking is deze zomer begonnen”, vertelt Evert-Jan. “Met de verruiming van de terrassen in Leeuwarden zijn we gaan kijken waar we kansen zagen en de binnenplaats van de Blokhuispoort leende zich hier perfect voor. We hebben een groot beachterras gebouwd genaamd Bajes Beach. Onze bedrijven hebben in het verleden aan verschillende projecten samengewerkt en om nu onze krachten te bundelen was daarvan een logisch gevolg. Bajes Beach was deze zomer een groot succes en de plannen om dit door te zetten in een Winter Fest waren al klaar, maar met het maximaal aantal gasten per ruimte en uiteindelijk de sluiting van de horeca was dit niet haalbaar.”


Wat hebben jullie gedaan toen de sluiting bekend gemaakt werd?

“In de eerste lockdown hebben we bij Roast vrij snel ‘Roast voor thuis’ opgezet en bij Proefverlof was een sail true en afhaalmogelijkheden. We hebben teruggekeken naar die periode en op basis van onze opgedane ervaring een ‘strijdplan’ opgesteld. Waar we continu tegenaan liepen was dat het mooi gepresenteerd wordt en nog veel lekkerder smaakt wanneer je een gerecht direct vanuit de keuken geserveerd krijgt, maar als je het vanuit onze keuken eerst inpakt en het dan via een scooter, bij je thuis wordt bezorgd, is het toch lang zo mooi en lekker niet meer. Dit was onze grootste uitdaging en daar hebben we wat aan gedaan!”


“We zijn afgestapt van het concept ‘ready to eat gerechten’ die we warm bezorgen. Juist de hitte doet tijdens het bezorgen veel met de kwaliteit van de gerechten. Wat we nu anders doen is dat we het hele gerecht al bereiden, maar zodra het klaar is gaat het in een blastchiller (een hele grote koelkast die snel de gerechten terug koelt naar drie graden). Vervolgens gaat het in een speciale verpakkingsmachine waardoor de gerechten goed blijven tijdens transport. Als de gerechten zijn bezorgd hoef je ze thuis alleen nog op te warmen in een oven, magnetron of gewoon in een pan.”


Wat is er anders aan deze maaltijden dan die van de supermarkt?

“Wij hebben koks die iedere dag lekker eten bereiden. Dat is hun lust en hun leven en dat proef je. Daarnaast worden de gerechten iedere dag vers gemaakt. Hierdoor zijn ze wel iets korter houdbaar dan de supermarkt, maar je hebt wel restaurantkwaliteit.”


Wat zijn jullie plannen voor Kerst?

“De reserveringen die al stonden voor een kerstdiner of borrel zijn geannuleerd. Of we in die periode open mogen is natuurlijk nog niet bekend. Toen we te horen kregen dat onze restaurants weer dicht moesten, hebben we kerstpakketten samengesteld en we zijn deze gaan verkopen. Dit werd goed ontvangen door onze trouwe gasten en vaste relaties. Volgende week presenteren wij ons kerstmenu voor thuis. Op deze manier kunnen we onze gasten toch nog laten genieten van onze kookkunsten.”


Bestellen kan via www.delekkerstevanleeuwarden.nl

Gerelateerde artikelen

Laat uw gedachte achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *