Plezier en gezelligheid staan op de eerste plek bij De Strohoed

Plezier en gezelligheid staan op de eerste plek bij De Strohoed

Café De Strohoed zit een beetje ‘verstopt’ aan de Eewal. Hun graadmeter? Wanneer je mensen steeds vaker ziet terugkomen, weet je dat het goed zit. Met muziek die nooit te hard staat en gezelligheid voorop is dit de perfecte kroeg om even te genieten van één van de meer dan zeventig biersoorten en te socializen. Onder het genot van een lekker drankje spreken we af met Danny om alles te weten te komen over De Strohoed.


HEY DANNY! VOOR DE MENSEN DIE JOU EN DE STROHOED NIET KENNEN: KAN JE JEZELF EVEN VOORSTELLEN?
“Ik ben Danny, sinds april 2016 eigenaar van De Strohoed. Veel Leeuwarders kennen De Strohoed nog van vroeger. Het pand stond al een tijdje leeg toen we het overnamen. Samen met toen nog een compagnon, vrienden en bekenden hebben we flink schoongemaakt, geklust en de inrichting binnen en buiten aangepast. Het oude karakter wilden we behouden. Daarom hebben we ervoor gekozen om de naam niet te veranderen. Alleen het logo is opgefrist.”


WAT IS ER VERANDERD?
“Het karakter van toen, zit er nog steeds in. We hebben veel gasten en er zijn elke week ook nieuwe mensen die De Strohoed ontdekken. De groep gasten wordt zo steeds groter en gevarieerder. Van sportclubs tot gemeenteraadsleden en van muziekliefhebbers tot studenten: alles zit hier door elkaar heen en je weet nooit hoe een avond in De Strohoed verloopt. Samen met barkeepers Inge, Annemarie, Leander, Ruben en Alana maken we het elke dag gezellig vanaf 14.00 uur tot in de late uurtjes.


JE BEGINT ECHT HELEMAAL TE STRALEN ALS JE OVER JE KLANTEN VERTELT.
“Ja, ik vind het echt heel erg mooi om te zien hoe iedereen zich hier thuis voelt. Voor mij is De Strohoed als een huiskamer. Iedereen is hier welkom en juist omdat de gasten zo divers zijn, krijg je de leukste avonden. Aan het begin van de avond weet ik nooit of het druk, rustig, luidruchtig of stil wordt. We zien het allemaal wel. Aan het einde van elke avond zijn we blij als iedereen het naar zijn zin heeft gehad. Het zijn de gasten die de sfeer maken. Wij willen geen stempel op de kroeg drukken over wie wij zijn.”


VOORDAT WE BEGONNEN, HAD JE HET OVER DE EIGENZINNIGHEID VAN DE STROHOED.
“Wat ik daarmee bedoel is dat iedereen zijn handtekening op zijn eigen tent moet drukken en daar achter moet staan. De Strohoed is een kroeg zonder toeters en bellen en juist dát maakt ons tot wat we zijn. Mensen kwamen hier in het begin weleens met goedbedoelde adviezen over bijvoorbeeld live muziek, pubquizzen en ‘iets met eten’. Hier draait alles om het plezier van de gasten en de gezelligheid. Ik zeg wel eens voor de grap: uiteraard moet er geld overblijven, maar wanneer iedereen het naar zijn zin heeft en het gezellig is, komt dat vanzelf.”


OOK NU STRAAL JE WEER.
“Ja, we zijn er wel trots op dat mensen écht gericht voor de sfeer in De Strohoed komen. De meeste mensen komen hier al vroeg op de avond. Ze drinken een biertje, praten met elkaar of spelen een spelletje (er zijn zo’n veertig tot vijftig spelletjes te spelen in De Strohoed, red.). Mensen komen hier alleen, samen of met een groepje en hebben het gezellig met elkaar. Dat is wat wij faciliteren. De muziek staat altijd op een volume waarop je elkaar kan verstaan, maar de andere tafel je gesprekken niet hoort. Dat is de sfeer op maandagmiddag, maar ook op vrijdagnacht om twee uur. Je komt hier voor een avondje gezelligheid. Als je bijvoorbeeld wilt dansen, is De Strohoed niet de juiste plek. Dan moet je toch ergens anders heen.”


NOG EVEN OVER DE TOEKOMST: WAT KUNNEN WE VERWACHTEN VAN DE STROHOED?
“Nou, ik ben niets anders van plan! Ik zit goed op mijn plek en vermaak me prima. Mijn vaste team en ik hebben er veel plezier in en we gaan lekker zo door. Je moet ook niet altijd meer willen. Op het moment dat het gezellig en goed is en je tevreden bent, is het mooi. Het komt zoals het komt.”

Foto: Marcel van Kammen

Gerelateerde artikelen

Laat uw gedachte achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *