Persconferentie 13-10: We gaan naar een gedeeltelijke lockdown

Persconferentie 13-10: We gaan naar een gedeeltelijke lockdown

Twee weken geleden kwamen er dagelijks nog zo’n drieduizend besmettingen per dag bij. Nu is dit aantal meer dan verdubbeld en zijn er gister bijna 7400 mensen positief getest op het coronavirus. Ook lagen er twee weken geleden bijna driehonderd mensen met corona in het ziekenhuis, nu ligt dit aantal alleen al op de intensive care…


Aantallen waar we elke dag opnieuw van schrikken en om het aantal besmettingen terug te dringen zijn er gisteravond tijdens de persconferentie nieuwe maatregelen aangekondigd die vandaag vanaf 22.00 uur ingaan. Hieronder volgen in het kort de genoemde acht punten door Mark Rutte.


1. Cafés en restaurants gaan dicht, ook terrassen en coffeeshops. Eten afhalen kan wel en hotels mogen eten blijven serveren aan hun gasten.

2. Groepsgroottes gaan binnen, waar mensen kunnen zitten, naar maximaal dertig personen binnen. Wel is er een uitzondering voor kerken.
Thuis mag je maximaal drie personen per dag ontvangen. Verder bestaat een groep, zowel binnen als buiten, uit maximaal vier personen.

3. Kinderen mogen in teamverband blijven sporten, maar competities worden stilgelegd. Ook gaan kleedkamers en douches dicht. Vanaf achttien jaar mag er alleen gesport worden op anderhalve meter afstand, individueel of in teamverband met maximaal vier mensen.

4. Evenementen als kermissen en buurtbarbecues zijn verboden.

5. Koopavonden worden geschrapt en winkels moeten verplicht om 20.00 uur sluiten, met uitzondering van de levensmiddelenbranche. Na dit tijdstip mag er geen alcohol verkocht meer worden en is het verboden alcohol te drinken in openbare ruimtes en alcohol bij je te hebben.

6. Werk thuis tenzij het echt niet anders kan.

7. Vakanties: ga niet naar een land met een oranje of rood reisadvies. Ga je in eigen land op vakantie en behoor je niet tot een huishouden, dan is dit toegestaan met maximaal vier personen, uitgezonderd kinderen tot en met 12 jaar.

8. Mondkapjes: niet-medisch mondkapje worden verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar die zich verplaatst in een publieke binnenruimte. Dit geldt ook op scholen.


Als het na het nemen van bovenstaande maatregelen nog steeds niet de goede kant op gaat, dan dreigt er een volledige lockdown. Dat betekent helemaal geen bijeenkomsten meer en de hele dag thuis zitten. Laten we hopen dat het niet zover komt.

Gerelateerde artikelen

Laat uw gedachte achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *