Ondernemen in de coronacrisis: Hoe gaat het er aan toe bij: Ut Streekie?

Ondernemen in de coronacrisis: Hoe gaat het er aan toe bij: Ut Streekie?

Naast de preventief gesloten horeca, vind je in ons centrum steeds meer dichte winkelpanden en briefjes met excuses en uitleg. Het coronavirus heeft al flink huisgehouden in onze mooie stad. Hoog tijd om de ondernemers wat extra aandacht te geven. Vandaag spreken we met: Renuka Brouwer, eigenaresse van streek- en souvenirwinkel Ut Streekie.

‘Ik ben Renuka Brouwer, eigenaresse van Ut Streekie op het Oldehoofsterkerkhof. Mijn winkel was dicht, maar is ondertussen van donderdag tot en met zaterdag weer geopend. Via Facebook hebben we veel reclame gemaakt en vele pakketten verkocht. Vorige week hebben we zo’n 250 pakketten in Friesland en Drenthe bezorgd. Tevens hebben we diverse pakketten verstuurd naar binnen- en buitenland. Dat waren echt super opdrachten!’

‘Wat ik nu doe tijdens de ‘lockdown’? Ik ben ook boekhoudster! Ik zit nu midden in mijn aangifteperiode. Daarnaast heb ik drie kinderen thuis, dus ik ben moeder, juf, boekhoudster, huishoudster en onderneemster. Als mijn winkel weer is geopend, is het een kwestie van schoonmaken, vullen en goed mijn best gaan doen.’

Over een andere boeg

‘Ik ga het ook over een andere boeg gooien: ik ga een marktkraam voor de winkel neerzetten! Ik denk dat mensen makkelijker iets mee willen nemen wanneer ze het van buitenaf kunnen halen dan wanneer ze er een winkel voor in moeten gaan. Daarnaast staat er een marktkraam tussen mij en de klanten en gebruik ik een mobiel pinautomaat dat ik makkelijk kan schoonmaken. Mijn winkel is trouwens sowieso te klein om de anderhalve meter afstand vol te houden wanneer er bijvoorbeeld drie of vier klanten binnen staan.’

Lokale ondernemers steunen

‘Mensen kunnen mij helpen door natuurlijk langs te komen in mijn winkel, van donderdag tot en met zaterdag, of via Facebook iets te bestellen. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen mij, maar om álle lokale ondernemers te steunen! Kijk, er is niemand die heeft gezegd dat je niet meer mag winkelen. Je mag alleen niet met hele hordes gaan winkelen. In je eentje mag je nog wel de stad in. Steun dan de lokale ondernemers! De supermarkten profiteren nu gigantisch van de coronacrisis en wij, als kleine ondernemers, moeten straks onze kaas en worst weggooien omdat het over de datum is.’

‘Mijn plannen voor na de coronacrisis? Ik hoop dat we dan nog in het toeristenseizoen zitten. Als dat niet zo is, heb ik pech gehad. In de afgelopen maanden is het goed gegaan en ook na de coronacrisis komen mensen vast weer langs voor onze pakketten. Het gaat mij in ieder geval geen faillissement kosten. Het moet natuurlijk ook geen halfjaar of een jaar gaan aanhouden, maar dat zal voor menig ondernemer gelden. Voor nu gaan we uit van drie maanden en dat overleef ik nog wel.’

Wil jij langskomen bij Ut Streekie? Dat kan op donderdag tot en met zaterdag, tussen 10.00 uur en 17.00 uur. De winkel is te vinden aan het Oldehoofsterkerkhof. Ook via de Facebookpagina word je op de hoogte gehouden van alles rondom de winkel.

Gerelateerde artikelen