Ondernemen in de Coronacrisis: Hoe gaat het er aan toe bij Drankenspeciaalzaak Jelle?

Ondernemen in de Coronacrisis: Hoe gaat het er aan toe bij Drankenspeciaalzaak Jelle?

Naast de preventief gesloten horeca, vind je in ons centrum steeds meer dichte winkelpanden en briefjes met excuses en uitleg. Het Coronavirus heeft al flink huisgehouden in onze mooie stad. Hoog tijd om de ondernemers wat extra aandacht te geven. Vandaag spreken we met: Jelle Spijkstra, van Drankenspeciaalzaak Jelle.
“Ik ben Jelle Spijkstra van Drankenspeciaalzaak Jelle. Het is ondertussen erg rustig op straat en er is geen toerist te zien. De mensen die hier wonen, geven aardig goed gehoor aan de maatregelen. Ze blijven binnen, tenzij ze écht ergens heen moeten. Ook in de winkel is het rustig. De klanten komen minder vaak en halen gelijk een voorraad voor een of twee weken.”
“De winkel is nog open, maar we volgen de richtlijnen van het RIVM en de overheid. Zo hebben we plakband op de grond geplakt zodat de klanten anderhalve meter afstand houden. Daarnaast laten we voor de veiligheid maximaal tien personen binnen. In onze winkel passen ook nog wel twintig of zelfs dertig klanten, maar voor de veiligheid en de overzichtelijkheid hebben we voor tien gekozen. Daarnaast doen we ook de ‘standaard’ dingen, zoals vaker onze handen wassen.

Onze openingstijden hebben we bewust niet aangepast. Sommige winkels gaan tussen twaalf uur en vijf uur open, maar wij vonden dat niet verstandig. Je klanten moet je zo goed mogelijk spreiden, en dat kan niet als iedereen tegelijkertijd in de winkel aanwezig is. We zijn zo voorzichtig mogelijk en zijn al lang blij dat we open mogen blijven.”
Van dag tot dag bekijken
“Er gaan natuurlijk klappen vallen in het bedrijfsleven. De horeca merkt dat nu als eerste, daar gaan gewoon bedrijven sneuvelen. Wij missen natuurlijk ook onze horecaklanten en kunnen ons met alleen consumenten nog wel redden, maar gaan dit op lange termijn ook voelen. Ik kan me er verder wel heel erg druk om gaan maken, maar het is wat het is en we moeten het ondergaan. Je weet pas wat je kan gaan doen, als er iets is. Daar kan je dan op inspelen. Het is mogelijk om met verschillende scenario’s rekening te gaan houden, maar als je kijkt naar het verschil tussen twee weken geleden en nu? Dat is echt behoorlijk. Het kan altijd anders gaan uitpakken dan je had gedacht. We bekijken het per dag en passen osn daar op aan. We hebben geen plannen voor de lange termijn.”
“We hebben bijvoorbeeld bewust gekozen om geen webshop te nemen, wat in dit geval misschien wl wat handiger was geweest. We zijn blij dat wij een fysieke winkel zijn, met allemaal bijzondere producten. Die zijn niet via het internet te verkrijgen, dus mensen hebben echt een reden om naar ons toe te komen. Dat willen we ook graag zo houden. Of er bij strengere maatregelen wél een webshop komt? Nee, ook niet. Daar gaat veel tijd in zitten en om het goed te doen, moet je er een fulltimer bij huren. Misschien gaan we bezorgen, maar dat zien we dan wel. Zoals ik zei: we bekijken het van dag tot dag en passen ons aan. Je weet nooit hoe het gaat in deze tijd.”
‘Een hele week uit eten’
“Het eerste dat ik ga doen als dit allemaal voorbij is? Dan wil ik wel weer even uit eten, haha! Dat gaan we dan extra goed aanpakken. Misschien gaan we wel de hele week uit eten! Ook om onze klanten en de horeca in Leeuwarden een boost te geven. En hoe de lezers van Welkom in Leeuwarden mij kunnen helpen, als ze dat willen? Nou, ze mogen natuurlijk altijd iets bij komen kopen, haha. Als je nu thuis zit en niet naar de horeca kan gaan, koop dan een écht lekker speciaalbiertje, wijntje of drankje. Je kan hier te kust en te keur. In de horeca krijg je goede gerechten en mooie dranken. Als je nu thuis een huiswijntje gaat drinken, word je denk ik ook niet zo vrolijk. Je kan, denk ik, wat minder vaak iets beters gaan halen.”

Gerelateerde artikelen