Lunchroom Haagens: Verser dan vers

Lunchroom Haagens: Verser dan vers

Denk je aan lunchen, dan denk je waarschijnlijk al snel aan een hippe lunchroom of gezellig restaurantje in de Leeuwarder binnenstad. Hier kan je onder het genot van een lekker vers belegd broodje genieten van een goede sfeer. Dat genieten en de goede sfeer blijft, maar de locatie is net even anders: sinds kort kan je namelijk terecht bij een nieuwe vestiging van Haagens aan de Tesselschadestraat! De lunchroom staat bekend om haar overheerlijke broodje gezond. Aangezien we nog nooit een broodje gezond hebben gegeten en vrij benieuwd zijn naar de nieuwe lunchroom, wordt het tijd om even binnen te lopen…


Haagens staat voor vers, kwaliteit en gastvrijheid. In de lunchroom worden de broodjes ter plekke vers voor je gemaakt. Alles is huisgemaakt met ingrediënten van de lokale bakker en slager. Zo krijg jij het allerlekkerste broodje van de allerbeste kwaliteit! De eigenaresse van Haagens is Anna Smits. Zij werkt sinds negen jaar in de horecawereld. “Ik was altijd al zoekende, al vanaf mijn opleiding. Die was erg breed, zodat ik altijd wel ergens aan de slag kon. Ook bij mijn eerdere banen was ik zoekende. Vanaf het eerste moment dat ik met Haagens begon, voelde het alsof ik mijn roeping had gevonden”, legt Anna uit. “Ik had geen horecaervaring, maar wel een commerciële drive en een passie voor eten en drinken. Daarnaast was ik net bevallen van mijn eerste kindje, dus dat waren uiteraard de ideale omstandigheden!”, grapt ze.


Dol op het broodje gezond

Haagens is al meer dan veertig jaar een begrip, maar de Dokkumer vestiging heeft het een tijdje moeilijk gehad. “Haagens was altijd van de familie Haagens”, vertelt Anna. Toen meneer Haagens ziek werd, hebben zij de zaak verkocht. Helaas is na een aantal jaar Haagens failliet gegaan.


Na het faillissement is Anna ingestapt en trok ze gelijk verbeteringen door. Zo werd het broodje gezond, met een geheime saus, altijd goed ontvangen. Die is natuurlijk op de kaart gebleven. Vervolgens is er veel tijd en moeite gestoken in alle facetten van de lunchroom. De inkoop en kwaliteit is verbeterd, het personeel is beter getraind en er is veel gedaan aan marketing. Zo is Haagens stapje voor stapje steeds beter geworden. Daarnaast was Anna terug te vinden op elke plek in haar bedrijf. Zo was ze niet alleen eigenaresse, maar maakte ze ook gewoon de broodjes. Zo leerde ze op elk gebied haar bedrijf te verbeteren. En met succes: de mensen zijn dol op het broodje gezond van Haagens!

“Ik ben en blijf positief”


Nieuwe vestiging

Na het succes in Dokkum is het dus tijd voor een tweede vestiging. De lunchroom is op het moment van schrijven net een maandje geopend. De Tesselschadestraat zit aan het randje van de stad. Veel mensen zullen zich afvragen of dit niet een beetje een gekke locatie is voor een lunchroom. Anna heeft hier echter goed over nagedacht.


“Deze locatie kwam vrij en met Leeuwarden heb ik zelf ook een persoonlijke band. Ik heb hier gestudeerd en mijn moeder heeft hier gewoond, dus ik vond het een logische stap om hier een tweede vestiging te openen. In Dokkum heb ik ook bewust ervoor gekozen om aan de rand van de binnenstad te zitten. Daar wordt zeventig procent van de bestellingen afgehaald. Dat probeer ik hier ook op te zetten, dat mensen een broodje voor thuis of op het werk halen. Daarnaast heb je in de binnenstad veel meer concurrentie en zijn de huren hoger. Je kan daar ook niet parkeren, wat voor mij een must is. Wanneer je even snel een broodje haalt, hoef je ook niet helemaal de binnenstad in! Ik krijg dit vaker te horen, maar in Dokkum werkt het ook goed! Dus waarom hier niet? En de mensen weten ons al goed te vinden, dus dat is positief.”


De coronacrisis

Alhoewel het in de laatste paar weken voor Haagens erg goed gaat, heeft ook Anna last gehad van de coronacrisis. Haar andere bedrijven moesten dicht en de Leeuwarder vestiging is veel later geopend dan gepland. Het pakte echter vrij goed uit. “Het net aangenomen personeel kon tijdelijk in Dokkum werken, zodat ze rustig ingewerkt werden. Daarnaast konden we maaltijden van mijn andere vestigingen ’s avonds verkopen in Haagens”, vertelt Anna. “Dankzij de toeristenstroom is het de laatste tijd wel weer wat aangetrokken, wat erg fijn is, maar sinds de laatste corona-brandhaard in Dokkum (waar achttien mensen met het virus besmet raakten, red.) is het aantal toeristen logischerwijs weer gedaald.”


Al met al kijkt Anna positief naar de toekomst. “Hoewel je meestal een jaar of drie moet opbouwen, gaan we nu al erg lekker! Ik ben en blijf positief.”


Even proeven

Om nog even terug te komen op dat populaire broodje gezond: dat moeten wij natuurlijk ook even proeven! Na ons gesprek bedanken we Anna en bestellen we er eentje. We krijgen nog wel een waarschuwing mee: het broodje is een hele maaltijd en we moeten het wel snel opeten, omdat de saus anders het broodje wat zachter maakt. En dat moeten we natuurlijk niet hebben, dus racen we naar de redactie voor een heerlijke lunch.


Met het broodje voor onze neus valt er een ding gelijk op: je kan het gerust een brood noemen! Wat een lekker groot en goed gevuld broodje. Alhoewel we natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal hebben, kunnen we met zekerheid stellen: dat broodje gezond gaat er wel in! Met frisse sla en een goeie saus hebben we erg genoten. “Ik waarschuw je alvast: na één broodje ben je verslaafd”, grapte Anna tijdens ons gesprek. Niets is minder waar: wij gaan zeker weten nog een keer terug!


Foto: Jan Edwin Geertsma

Gerelateerde artikelen

Laat uw gedachte achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *