Lockdown update: dit is wat er de komende tijd gaat veranderen

Lockdown update: dit is wat er de komende tijd gaat veranderen

Het was gisteravond weer tijd voor de persconferentie. Hoewel er voor 19.00 uur al veel vermoedens waren over de versoepelingen die binnenkort worden ingevoerd, is het toch fijn om het even bevestigd te krijgen. Wij hebben het belangrijkste hieronder voor je op een rijtje gezet.

Per 11 mei

Het was al bekend, maar toch nog even een herhaling. De basisscholen en de kinderopvang gaan weer gedeeltelijk open. Ook mogen de meeste mensen met een contactberoep weer aan het werk. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kappers en schoonheidsspecialisten. Hierbij geldt wel dat er zoveel mogelijk geprobeerd moet worden om anderhalve meter afstand te houden, er moet van te voren een afspraak worden gemaakt en vooraf aan de behandeling moet worden gecheckt door vragen te stellen of iemand klachten heeft.

Verder mogen, naast de kinderen, per 11 mei ook volwassen weer buiten sporten, uiteraard met anderhalve meter afstand. Ook de bibliotheken mogen volgende week weer open.

Per 1 juni

Vanaf 1 juni is het de bedoeling dat het voortgezet onderwijs weer gaat starten. Het openbaar vervoer gaat dan ook weer de normale dienstregeling rijden. Hierbij wordt het dragen van een mondkapje verplicht! Het wordt ook mogelijk om vanaf deze datum iedereen die klachten heeft te testen.

Ook terrassen mogen open, maar iedereen moet aan een tafeltje zitten en anderhalve meter afstand van elkaar houden. Voor restaurants, cafés, musea, bioscopen en culturele instellingen is het ook toegestaan om per 1 juni te heropenen, maar zij mogen maximaal dertig mensen ontvangen.

Per 15 juni

Het middelbaar beroepsonderwijs mag weer praktijkexamens afnemen en praktijkonderwijs geven.

Per 1 juli

Het maximum van dertig mensen, wordt indien mogelijk, verhoogd naar honderd. Dit geldt dan voor restaurants, bioscopen, kerken, bruiloften, et cetera. Vakantieparken mogen weer open en de gemeenschappelijke douches en toiletten kunnen weer van het slot.

Per 1 september

Per 1 september mogen sauna’s, sportkantines, coffeeshops, sportscholen, casino’s, bordelen en binnen- en contactsporten weer van start gaan. Wat er gaat gebeuren met grote evenementen als festivals en concerten na 1 september is nog niet bekend.

Routekaart

De bovengenoemde versoepelingen vormen een routekaart, maar dit betekent ook dat er van afgeweken kan worden. Deze geplande route kan alleen gevolgd worden als de cijfers positief blijven. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan het zomaar zijn dat er weer strengere maatregelen genomen moeten worden. In elk geval verandert het motto van ‘blijf thuis’ naar ‘blijf thuis bij klachten’.

Gerelateerde artikelen

Laat uw gedachte achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *