Janneke eet vanmiddag oliebollen

Janneke eet vanmiddag oliebollen

Janneke is dol op de horeca en test elke week de leukste initiatieven. Bekend van de Nieuwestad; de oliebollenkraam van Haaima.

Oudjaar en oliebollen, de perfecte combinatie. Ik spreek Jeffrey Haaima, de prijswinnende eigenaar, in zijn kraam op de Nieuwestad om alles te weten te komen over de oliebol. Ook test ik thuis een aantal van zijn waar…


Van beste plek in Leeuwarden, tot rustigste plek….

“Normaal zijn er in december veel mensen in de stad en dan is dit een top plek”, begint Jeffrey. “Als de mensen langslopen ruiken ze de heerlijke geuren. Door corona was het al wat rustiger in de stad, maar met de lockdown is het wel heel rustig.”

Oud en nieuw

“We verwachten gelukkig nog veel drukte de komende dagen. Wij blijven bakken totdat iedereen heeft! Dus komt langs, wij zijn er voor je.”

Uber, dat is nieuw!

“Onze oliebollen blijven heerlijk en het blijft december, dus met genoeg service willen we mensen aan onze prijswinnende oliebollen helpen. Mensen die liever niet naar buiten gaan, kunnen nu via Uber ze thuis laten bezorgen.”

En, hoe proeft die prijswinnende oliebol?

“Ik ben altijd bezig met de perfecte bol. Verbeteren, nieuwe dingen proberen. Zowel onze oliebol als onze krentenbol hebben een prijs gewonnen! Daar zijn we zeker trots op.”

Om het voor eens en altijd de beslechten, wat is het verschil tussen een appelbeignet en een appelflap?

“De appelbeignet wordt gemaakt met bladerdeeg. De appelflap met oliebollendeeg, hierbij wordt een ring appel door oliebollendeeg gehaald. Welke de voorkeur heeft is redelijk regionaal gebonden, hier in het Noorden eten ze meer appelbeignets. In het zuiden eten ze meer appelflappen.”

Heb je nog een leuk weetje?

“Dat oliebollen helemaal niet zo vet en calorierijk zijn als mensen denken. We bakken in plantaardige olie, niet in vet. Ook sluit de bol zich en gaart hij van binnen, het is geen spons. Dus mensen kunnen zonder schuldgevoel prima een oliebolletje eten”, sluit hij als laatste advies mee af.


Alle praktische informatie op een rijtje
Waar: oliebollenkraam op de Nieuwestad
Wanneer: elke dag tot en met 31 januari
Afhalen: op locatie
Bezorgen: mogelijk via Uber


Kortom, de kraam is er klaar voor. Ondanks dat het rustiger is in de stad, ben ik even langsgegaan voor een zak. Ik proef ze thuis en laat hieronder weten wat ik er van vind.

Tijd voor de recensie


Enthousiast door de verhalen van Jeffrey, heb ik de mokka-bol, krentenbol en oliebol meegenomen om thuis te proeven. Alles is keurig verpakt met voldoende poedersuiker in losse zakjes.


Mokka-bol

Voor wie van mokkataart en oliebollen houdt, is deze zeker aan te bevelen; the best of both worlds. Luchtig, fluffy, maar wel stevig. Heerlijk gaar met een aangename structuur, gevuld met mokkaroom. Prachtig opgemaakt en een plezier om te zien.


Oliebollen en krentenbollen

Prachtige ronde bollen. Knapperig aan de buitenkant en het binnenste heeft een stevige én luchtige structuur. Beetje vettige vingers bij het opeten, maar niet druipend, precies zoals het hoort. Warm is hij het lekkerst. Er zit dan ook een handleiding bij hoe je ze het beste thuis kunt opwarmen. Twintig seconden in de magnetron gaf inderdaad een perfect resultaat.


Samengevat; de perfecte oliebol voor oud en nieuw, zeker de moeite waard om voor om te rijden.


Smaakvolle groet,


Janneke EizemaGerelateerde artikelen

Laat uw gedachte achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *