Janneke eet vanavond van het beste bewaarde geheim

Janneke eet vanavond van het beste bewaarde geheim

Janneke is dol op de horeca en test elke week de leukste horeca-initiatieven.

Unia 12, een huiselijk restaurant net buiten het centrum, brengt nu ook zijn gastvrijheid thuis. Ik spreek Theo Oosterhof over zijn eigenzinnige restaurant én ik proef wat lekkernijen van de kaart die ik thuis laat bezorgen…

Jullie zijn volgens mij het best bewaarde geheim van Leeuwarden.

“Veel mensen kennen ons, maar veel mensen ook niet”, begint Theo bescheiden. “Wij zijn een huiselijk restaurant en maken geen reclame op de grote platformen. De kleinschaligheid werkt goed voor ons.”

Mag ik jullie omschrijven als eigenzinnig?

“Waar wij van houden, dat dragen we ook uit. We mixen onze eigen drankjes, houden van verandering dus we maken elke twee weken een nieuwe kaart, houden van goede adviezen op het gebied van wijn en whisky, houden weer niet van pinautomaten en juist wel weer enorm van lekker koken met grote gastvrijheid. Dan krijg je wel een unieke mix inderdaad. Ik denk dat als je gelooft in wat je doet, dan straal je dat uit en daar houden klanten van.”

Liefde voor wijn en whisky

“We zijn hier grote wijn- en whiskyliefhebbers. We hebben 35 wijnen, allemaal per glas. Mijn liefde voor whisky is ontstaan toen ik in Schotland werkte. We organiseerden ook regelmatig proefavonden. Nu dat niet meer kan, hebben we wel een Schotse whiskyproeverij voor thuis.”

Oudste tap van Leeuwarden met Ossekop-bier

“We hebben hier de oudste tap van Leeuwarden. Hiernaast zat vroeger de Ossekop, een café dat al honderd jaar hetzelfde was. Toen zij stopten, mochten wij verder met de oudste tap. Als eerbetoon hebben we toen de Ossenkop ontwikkeld. Dit is een biertje dat gelaagd getapt moet worden, om zo de stevige pluim bovenop het te krijgen. Dit duurt ongeveer zeven minuten, maar is het wachten meer dan waard.”

Kerstspecial

“Voor kerst hebben we een menu samengesteld met daarin veel van onze bijzondere gerechten. Deze kun je tot uiterlijk een dag vooraf reserveren. Deze is tot het nieuwe jaar te bestellen.”

De grootste borrelplank van Leeuwarden, wordt die gemist?

“Dat zal wel meevallen, met de toegestane twee gasten kun je hem niet op krijgen. Deze bewaren we mooi voor na corona”, sluit Theo lachend af.

Alle praktische informatie op een rijtje
Waar: via www.unia12.nl of 06-44357031
Wanneer: dinsdag tot en met zondag, vanaf 12.00 uur
Speciaal kerstmenu: 1 dag vooraf bestellen. Te bestellen van 22 t/m 30 december
Bezorging: gratis

Heerlijk eigenzinnig. Daarnaast ben ik ook dol op goede wijn, dus ik heb er zin in. Lees hieronder mijn recensie.


Ding dong – de deurbel. Tijd voor de recensie

In de tas zitten echte pannen en schalen. Dat blijkt standaard. Met de vraag of we die binnenkort weer een keer langs kunnen brengen als we klaar zijn. Zoals ik zei, een lekker eigenzinnig restaurant.


Presentatie

De bestelling komt goed gepresenteerd en voorbereid binnen. Slim gedaan, door ook een deel in bijpassende potjes te serveren. Met een roos en kaars voor op tafel. Het resultaat is een restaurantwaardige presentatie. Zelfs het citroentje op de vis ontbreekt niet.

Kaasfondue

We proeven de Vlielandse fondue van bierkaas en de fondue van blauwe bunkerkaas.

De bierkaas is gemaakt van bruin abdij bier. Deze is heerlijk mild van smaak. Niet standaard, maar wel een echte allemansvriend. De blauwkaas-variant is iets pittiger en valt juist goed in de smaak bij liefhebbers van een stevigere kaas.


De fondue komt met een enorme diversiteit aan dippers, van paprika tot paksoi, van pompoen tot roggebrood en van nacho’s tot bleekselderij. Ook zitten er allerlei smeersels bij die ook op de diverse broodsoorten kunnen. Zo zit er voor iedereen wat bij.


De verrassende smaakcombinatie voor mij was de gegaarde pompoen met blauwe kaas fondue. Mmmm.


Bijpassende drankjes

Voor bij de bierkaasfondue hebben we het Ossekop-bier dat ook op fles verkrijgbaar is. Een lekker biertje, hoppig, die IPA-achtig aan doet. Voor bij de blauwe kaasfondue hebben we op advies een Chianti-wijn. Vaak wordt er witte wijn gedronken, maar de iets stevigere blauwe kaas past goed bij de lichte rode wijn. Dus dit advies geeft inderdaad een lekkere combinatie.


Gastheerschap

Halverwege het eten gaat de telefoon. ‘Is alles naar wens’, klinkt het aan de andere kant. Dat is nog eens een leuke verrassing. Net als in het restaurant. ‘Ja, alles is zeker naar wens’.


Tip
Deze kaasfondue is ook onderdeel van het uitgebreide kerstmenu.
Nu de pannen en schalen schoonmaken. Die breng ik binnenkort weer langs. Leuke klantenbinding : )

Samengevat; een avondje thuis genieten, van dit heerlijk eigenzinnige restaurant.

Smaakvolle groet,

Janneke Eizema

Gerelateerde artikelen

Laat uw gedachte achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *