Janneke eet vanavond met de Burgemeester van Napels

Janneke eet vanavond met de Burgemeester van Napels

Janneke is dol op de horeca en test elke week de leukste horeca-initiatieven.


Vandaag dineer ik met de Burgemeester van Napels, oké, ik bestel bij de Burgemeester van Napels. Het moment om thuis te genieten van Italiaanse sferen. Ik spreek met eigenaar Peter Tuinhof om alles te weten over dit initiatief. Uiteraard ga ik ook proeven…


Die grote oven, dat is een opvallend ding

“Jazeker”, vertelt Peter trots, “de oven is ín het pand gebouwd. Deze is steen voor steen in twee weken opgebouwd. Daarna is de sierbetegeling er op gekomen. Je stookt hem op hout tot minimaal 400 graden, je ziet de voorraad er naast liggen. Deze oven en deze temperatuur heb je nodig voor dit type pizza.”


En hoeveel pizza’s kun je er in kwijt?

“Als het moet kun je er tien tegelijk in bakken. Er komt echter heel wat kijken bij zo’n hout gestookte oven. De pizza’s moeten kunnen draaien. Dus in praktijk wil je wat ruimte houden.”


Wat maakt dit restaurant en deze pizza’s uniek?

“Wij zijn de enige plek in Leeuwarden met een stenen houtoven, dat maakt ons zeker uniek. De hout gestookte Napolitaanse pizza’s zijn handgevormd en hebben een eigen deegsamenstelling. Hij heeft een zachtere bodem en is belegd met slechts een paar kwalitatieve ingrediënten. Ook heeft de pizza een ambachtelijke look en is hij minder perfect en rond. Hier moest het Noorden eerlijk gezegd wel even aan wennen.”


Weet je nog wat je aan het doen was, toen het bericht dit voorjaar kwam?

“Ik was ziek, ik had zelf corona. Ik was net terug van wintersport en daar heb ik het opgelopen. Ik was gelukkig niet erg ziek en zou net weer beginnen en toen moest de zaak dicht. Toen dacht ik nog, deze twee weken zijn prima te overbruggen met nuttige dingen zoals schoonmaken en klussen. Dat werd een stuk langer. Afgelopen zomer was het mooi weer en hadden we een groot terras. In juli heb ik daardoor nog nooit zo’n goede maand gehad. En nu weer dicht. Ja, we gaan echt van uiterste naar uiterste.”


Wil je blijven bezorgen als straks de restaurants weer open gaan?

“Voor de lockdown was ons restaurant de focus. Ondanks dat we dicht moesten, wil je gasten nog wel voorzien van je overheerlijke pizza’s en ook laten weten dat je er nog bent. Zodoende zijn we begonnen met bezorgen en afhalen. Het zijn vaak bekende gasten die bestellen en dat is leuk om te zien. Als straks de restaurants weer open mogen, is de verwachting dat de bezorging flink zal teruglopen. Dan moeten we kijken of het nog relevant is.”


En een stukje geschiedenis, hoe is de Burgemeester van Napels gestart?

“Ik werkte voorheen langs de zijlijn van horeca en toen begon het een beetje te kriebelen. Rond de vijftig wilde ik iets anders, toen heb ik de Italiaanse koe bij de hoorns gevat.”


“Vroeger had ik zo’n klein rood pizza-oventje voor op tafel, waarschijnlijk is daar de liefde ontstaan. Later heb ik er eentje voor in de tuin gekocht en ben ik daarmee gaan experimenteren. De goede steenovenpizzeria’s zag je in de Randstand al wat meer, maar in het Noorden nog weinig.”


“Ik ben vervolgens zelf naar Napels geweest, de bakermat van dit type pizza’s. Veel geproefd en ook workshops gevolgd. Toen ben ik in 2014 op zoek gegaan naar een plek. In dit pand zat vroeger een Fortis Bank. Het is een mooie ruimte op een mooie locatie. De keuze was snel gemaakt. Het verkrijgen van een horeca-vergunning was uiteindelijk het meeste werk en duurde langer dan had gehoeven. Deze kwam twee dagen voor de opening.”


Hoe ging de eerste periode in vergelijking met nu?

“De eerste periode was hectisch. De 120 zitplaatsen waren gelijk vanaf dag 1 gevuld. Hierop waren we niet voorbereid. Dit zou ik een volgende keer anders doen. Te weinig bediening, te weinig pizzabakkers, personeel dat niet op elkaar ingespeeld was. Het ging absoluut niet soepel en daarop word je gelijk afgerekend. Ik kreeg de reviews via de email binnen en dan begon mijn dag slecht. Deze heb ik uitgezet en we zijn gaan verbeteren en hebben er een goed geoliede machine van gemaakt. We willen dat iedereen een goede avond heeft. En dat is gelukt!”


Is het ondernemen zo leuk als je dacht?

“Ja!”, laat Peter mij overduidelijk weten. “Erg leuk. Het team draait goed nu. Wat ik leuk vind is het ondernemerschap. Ik ben veel bezig met het verbeteren van het bedrijf. Nadenken over efficiëntie, hoe je relevant blijft, de nieuwe kaart, dat soort dingen.”


En waar kunnen we jou vinden?

“Mij vind je niet veel voor de schermen. Als je mij ergens ziet, is het achter de bar of in de keuken. Ik kan zelf ook een aardige pizza bakken”, vertelt hij met een glimlach.


Alle praktische informatie op een rijtje
Waar te bestellen: https://burgemeestervannapels.sitedish.shop/
Wanneer: dinsdag t/m zondag. Van 16.30 tot 20.00 uur
Bezorging: €2,50, gratis vanaf €20,-


(Het artikel gaat verder onder deze foto’s)


Echt ondernemerschap, daar hou ik van. Ik ga testen. Lees hieronder mijn recensie.

Ding dong – de deurbel. Tijd voor de recensie.

Vanavond gaan we Italiaans genieten. Voor het gezelschap hebben we een driegangenmenu. De Italiaanse geuren komen ons al tegemoet. Alles keurig verpakt in nette bakjes of de herkenbare en veelbelovende pizza-dozen.

Voorgerecht – Tagliere della Casa
Een royaal voorgerecht van diverse Italiaanse kazen, vleeswaren en gegrilde groenten. Mooi gepresenteerd in de vertrouwde pizzadoos. Pure smaken geven het authentieke Italiaanse gevoel. De gegrilde groente zijn lekker gekruid. Ruime porties en een goede start van de avond.

Hoofdgerecht 1 – Pizza prosciutto crudo
Dungesneden Italiaanse gerookte ham op een pizza met krokante korst. De herkenbare dunne bodem met slechts een paar ingrediënten voor de pure smaken. De olijfolie zorgt voor die romige bite en die vettige vingers die echt bij een avond Italiaans horen.

Hoofdgerecht 2 – Pizza Salsiccia speciale
De pizza is belegd met pittige salami en een specifieke Italiaans venkelworst specialiteit. Pittig, vol met smaak. Hier hou ik van. De pittigheid combineert heerlijk met de romige smaak van de mozzarella. Zeer geschikt voor mensen die houden van een pepertje.

Hoofdgerecht 3 – Pasta Scialatelli al gamberi
Romig en fris. Door de lichte kleur verwacht je een zware pasta. Hij heeft echter een gelaagde smaaksensatie. Vol van smaak door de ricotta, hij heeft een klein pepertje wat hem pit geeft en een heerlijke friszoete nasmaak door de witte wijn in limoen. De grote gamba’s zijn stevig en heerlijk. De pasta is perfect gegaard, goed georganiseerd voor thuisbezorging. Verrassende topper van de avond!

Dessert – Tiramisu tradizionale
Mooie lichte, royale en romige tiramisu. Lichte, bijna slagroomachtige, mascarpone, afgewisseld met een lichte likeursmaak en hint van koffie. Love the classics. Ambachtelijk gemaakt en een royale portie. Een klassieke tiramisu om de avond mee af te sluiten.

Kortom, overheerlijke pure pizza’s voor een avondje Italiaans genieten.

Smaakvolle groet,

Janneke Eizema

Gerelateerde artikelen

Laat uw gedachte achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *