In the mood for food: Janneke eet vanavond paling-bitterballen

In the mood for food: Janneke eet vanavond paling-bitterballen

Nieuw in Leeuwarden: de paling-bitterbal


De gewone bitterbal kent iedereen. Nu de horeca creatief moet zijn, zijn er ook nieuwe bitterballen in Leeuwarden op de markt gekomen. Ik bezoek Syb Zijlstra van Sybz over dit nieuwe smaakvolle initiatief.


Bitterballen in een nieuw jasje

“Ja dat klopt. Ik rook al jaren paling. Dit leverde ik ook aan de horeca, dus mijn werk is nu flink veranderd. Wel wilde ik mensen blijven voorzien van heerlijke paling. Daarom sta ik nu tweewekelijks met mijn palingrokerij naast de Mazzelshop. Vanaf de palingrokerij ga je creatief verder denken en zo is de paling-bitterbal ontstaan. Dit is onze nieuwe topper. En hier houdt het niet op, sinds deze week hebben we tijdelijk ook de Rendang-bitterbal”, vertelt Syb trots.


Ondanks het slechte weer, lopen de mensen af en aan!

Syb lacht. “Ja, dat is zeker waar. De mensen weten mij al goed te vinden. Ik sta hier sinds het voorjaar wekelijks. Mensen kunnen hier zowel kopen als hun bestellingen ophalen: Paling, zalm, warme bitterballen en bevroren bitterballen.”


Wat is nou de lekkerste paling?

“De paling die ik op dit moment rook is de Ierse aal. Dat vind ik de lekkerste die er is. Hij heeft veel smaak en is lekker stevig qua structuur. In de zomermaanden heb ik de IJsselmeerpaling, deze is iets zachter. Er zijn ook mensen die dat de lekkerste paling vinden.”


Die stoere rookton valt van verre al op

“Ik ben er ook erg blij mee. Een vriend van mij is lasser en heeft hem voor mij gemaakt. Het is ooit een grote gastank geweest. Hij heeft hem op maat gemaakt, zodat hij handig mee kan naar elke bestemming die ik wil.”


Enne, als laatste vraag. Je hoofd komt mij zo bekend voor, hoe kan dat?

“Voor vele Leeuwarders ben ik al jaren hun palingroker, dus als je graag paling eet kan dat zeker. Ook ben ik de voormalige eigenaar van visrestaurant Le Sandre, dus misschien daarvan? Of ik heb gewoon zo’n hoofd”, sluit hij lachend mee af.


Alle praktische informatie op een rijtje
Bestellen: Vooraf bestellen op: www.sybz.nl.
Afhalen (ook zonder bestelling): Zaterdag tussen 11.00 en 16.30 uur, bij de stand naast de Mazzelshop (Planetenlaan 2). Hou ook zijn Facebook in de gaten.
Bezorgen: Grote aantallen kunnen op locatie geleverd worden.


Het vuurtje wordt weer opgestookt. Het ruikt fantastisch. De nieuwe paling en zalm wordt er weer in de rookton gedaan. Ik ga vanavond thuis de bitterballen proeven. Lees hieronder mijn recensie.


Tijd voor de bitterballen

Het doosje staat klaar op het aanrecht en de frituurpan is er klaar voor. De bitterballen zijn diepgevroren en worden in een netjes doosje geleverd. Na ongeveer zes a zeven minuten in de frituur zijn ze klaar om van te genieten.


De paling-bitterbal

Het is een prachtige gouden bal en de stevigheid is top. Niemand wil een slappe bal, deze is gelukkig knapperig, goudkleurig en stevig met een smeuïge smaakvolle binnenkant. Ook qua grootte oogt hij aantrekkelijk en royaal. De bal heeft een mooie verhaal en daarnaast ook een goede subtiele palingsmaak.


De rendang-bitterbal

Naast de paling-bitterbal hebben ze tijdelijk nog een nieuwe variant; de rendang-bitterbal. Qua grootte en kleur is deze ook royaal, stevig en goudkleurig. Het Indonesische stoofvlees zie je én proef je in de bal. Het geeft hem een heerlijke pittige bite. Zeker ook een topper en van de twee mijn favoriet.


Samengevat; een bestaande topper in twee nieuwe originele jasjes! Zet thuis eens iets anders op de borreltafel, ze zijn beide zeker het proberen waard.


Smaakvolle groet,


Janneke Eizema

Gerelateerde artikelen

Laat uw gedachte achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *