Lente 2020: een nieuwe column van Hayo Galema

Lente 2020: een nieuwe column van Hayo Galema

Normaal gesproken hadden we ons in de handen gewreven bij dit mooie voorjaar. Uitstekend terrasweer, heerlijk om een vers getapt biertje in de zon te drinken in het gezelschap van goede vrienden. Maar niets van dat alles… we zitten al tijden thuis, gaan nergens heen, ontmoeten niemand en dat getapte biertje…

Maar er gloort hoop. Op het moment dat ik dit schrijf is het 6 mei, 18.00 uur en begint bijna de persconferentie van het kabinet waar naar verwachting de route naar een normale samenleving wordt geschetst. Dat we daar aan toe zijn is duidelijk. Je merkt het op straat: langzaam wordt de stad drukker, bijna alle winkels zijn weer open, maar normaal is het nog niet. Winkels in de binnenstad die het goed doen halen rond de vijftig procent van hun normale omzet. Dat moet niet al te lang zo gaan, dat is duidelijk.

De persconferentie gezien. Al twee kappers op de groepsapp die de schaar al in de aanslag hebben. Aan het haar van de meeste mensen die je op straat tegenkomt, is te zien dat ze hoognodig weer aan het knippen moeten. Overuren! Ook de horeca kan een stapje vooruit zetten. Per 1 juni maximaal dertig gasten binnen en anderhalvemeterterrassen! Het bruist al in de ideeën voor pleinen en straten. De komende week gaan we kijken op welke manier extra ruimte kan worden gevuld en onder welke voorwaarden. Veiligheid, vluchtwegen, afstand, opruimen, hygiëne, toiletgebruik, alles heeft terecht aandacht nodig.

Maar we zijn er nog lang niet, als terug naar waar we waren al is waar we willen zijn. We waren zo mooi op weg: 2019 was een prima jaar voor de binnenstad na het topjaar 2018. Ik blijf erbij dat de lijn die we toen hebben ingezet de juiste blijft. De binnenstad blijft de plek waar je naar toe gaat om je te vermaken, om mensen te ontmoeten in een combinatie van winkels, horeca en cultuur. Dat blijft, daarop moeten we blijven inzetten. Het zal nog wel even duren voor dat de toeristische aanloop weer gang komt, maar met een stad als Leeuwarden, als we erin slagen de aantrekkelijkheid verder te vergroten, dan komt het goed.

Go with the flow, pas je aan, beweeg mee, en vooral: hou het veilig!

Gerelateerde artikelen

Laat uw gedachte achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *